I slutet av föregående år genomfördes ett av de största förvärven någonsin i musikbranschen genom försäljningen av Nobelpristagaren Bob Dylans låtkatalog. Bob Dylans katalog av immateriella rättigheter fick ett ansenligt värde vid avyttringen.

Universal Music Publishing Group har gjort ett kap!

I slutet av 2020 tillkännagav Universal Music Publishing Group att Nobelpristagaren Bob Dylan sålt rättigheterna till hela sin katalog av låtar såsom Blowin’ in the Wind, Like a Rolling Stone och The Times They Are A-changin' till dem. Det är ett av de största förvärven som någonsin genomförts som omfattar rättigheterna till en enda låtskrivare.  Det rör sig om mer än 600 låtar under en tidsperiod om femtioåtta år(!).

Vad blev då beloppet för Bob Dylans katalog?

Ingen vet exakt, men enligt New York Times uppskattar man att katalogen gick för mer än 300 miljoner dollar. Det är dock inte första gången som en låtskrivare säljer sin låtkatalog. Under senare år har förlag och investerare övertalat artister i olika åldrar att sälja rättigheterna till sina låtar. Stevie Nicks sålde även hon i slutet av föregående år en andel om åttio procent av hela sin låtkatalog till Primary Wave för 100 miljoner USD.

Få rätt betalt för din innovationskraft

Varför är detta relevant ur ett mer än ”onödig-fakta-som-du-förmodligen-inte-har-nytta-av-i-framtiden-men-intressant-att-veta-perspektiv”? Jo, precis som Bob Dylan kan ert bolag inneha immateriella tillgångar som behöver värderas, t ex inför en försäljning av bolaget eller annan affärstransaktion. Det kan även röra sig om en situation där de aktuella tillgångarna aldrig tidigare värderats eller att det egentliga värdet är högre än det man angivit i sin redovisning av bolagets tillgångar.

Genom att göra som Bob Dylan, d v s identifiera dina immateriella tillgångar och sätta ett värde på dessa, kan du öka bolagets värde men även bolagets förmögenhet. Vi kan hjälpa dig identifiera och värdera de immateriella tillgångarna och vägleda i hur ni använder värdet i era immateriella tillgångar på rätt sätt i olika situationer.

 

Vill du få lite mer kött på benen om att värdera immateriella tillgångar kan du läsa lite här.

 

Välkommen att kontakta oss så kan vi prata om ditt behov av att identifiera och värdera immateriella tillgångar.

 

Emina Cehaja
Attorney at Law

Skriv ett svar eller kommentar
    Epost adress publiceras inte

    Mask Group 65@2x

    Kontakta Emina Cehaja

    Fler inlägg av Emina

    I slutet av föregående år genomfördes ett av de största förvärven någonsin i musikbranschen genom försäljningen av Nobelpristagaren Bob Dylans låtkatalog. Bob Dylans katalog av immateriella rättigheter fick ett ansenligt värde vid avyttringen.