Du som ansvarar för att bygga upp ett starkt företagsvarumärke har en av bolagets viktigaste roller. Ibland är du VD, ibland har du en definierad roll som kommunikationsansvarig. Ibland inser styrelse och ledning vikten av det arbetet, ibland inte. Ibland agerar hela bolaget som ett starkt team, ibland är det självstyrande öar som flyter runt långt ifrån varandra. Oavsett hur det ser ut i just din organisation, här får du 6 direkt användbara råd om hur du kan förhålla dig för att undvika att snubbla på de högsta trösklarna när du ska bygga upp, positionera, marknadsföra och hantera företagets varumärke.

Vilka av de här trösklarna brukar du snubbla på?

  1. Saknar tydlig koppling till affärsmål och affärer. Det mesta landar i "look & feel", att skapa en manual och några kampanjer. Sen är jobbet klart.
  2. Mästare på quick fix. Du hjälper alla andra att kommunicera, alltid med kort framförhållning och tillhörande "halvbra" kvalitet. Viktiga och bra saker måste få ta lite tid, precis som inom vilket annat kompetensområde som helst. Du överlever inte hur länge som helst på snabbmat, tänk på det.
  3. Allt ska ske NU. Försök att titta framåt. Varumärket kommer bli mycket mer intressant att jobba med, kunna ta en mer strategisk roll och ge större affärsbidrag när du kan sikta mer framåt än nedåt mot marken. 1-2 års sikt kan vara en bra horisont att planera för.
  4. Medarbetarna är inte med på resan. Det här är helheten och engagemanget du behöver för att få starkt genomslag och hög trovärdighet. Vilka vill inte vara med på resan? Varför vill de inte vara med?
  5. Lyckas inte engagera ledning eller styrelse. Oavsett hur duktig och erfaren du själv är, det här är nyckeln till att kunna påverka de du behöver och det du behöver. Varumärket ÄR en ledningsfråga.
  6. Orkar inte driva och systematisera arbetet. Istället kastar du dig snabbt över nästa utmaning som verkar spännande och låter varumärkesarbetet tappa fart, kraft och spets.

Var ärlig med dig själv och ställ krav på att kunna jobba effektivt med varumärkesbyggandet i organisationen. Jag använder mig själv av dessa punkter och försöker stärka mina svaga punkter i den här listan, så ofta jag kan

 

Kund eller inte kund, du är varmt välkommen att kontakta mig på ola.bergfeldt@bergenstrahle.test eller på 070-492 61 11 om din egen roll och situation om du vill. Jag vill också att du ska kunna jobba effektivt med bolagets varumärkesarbete, både med de kommersiella och de legala aspekterna.

 

Ola Bergfeldt
CMO and Brand Advisor

Skriv ett svar eller kommentar




    Epost adress publiceras inte

    Mask Group 103@2x

    Kontakta Ola Bergfeldt

    CMO and Teamleader Linköping
    ola.bergfeldt@bergenstrahle.test
    +46 70 492 61 11
    Linköping

    Fler inlägg av Ola

    När vi pratar med företag om vikten av att hantera sina varumärken kretsar fokus väldigt mycket och ofta kring praktikaliteter och juridiska aspekter. Och det är superviktigt. Men, för att kunna göra professionella bedömningar, avgränsningar och rekommendationer behöver vi också ”förstå varumärke”.

     

    Din varumärkesansökan kan visa sig bli den viktigaste investeringen i immaterialrätt som bolaget gör, någonsin.

    Att skydda företaget och dina produkter och tjänster genom registrerade varumärken, är en grundpelare i framgångsrik närvaro på marknaden. Glappet mellan snabbt genererade varumärkesnamn och väl marknadsförberedda varumärken som får uppmärksamhet i din affärsplan är stort.

    Det är lätt att blanda ihop pris och värde när vi pratar om värdering av immateriella tillgångar, men det är två helt olika saker. Att värdera en immateriell tillgång är en process för att primärt bestämma det monetära värdet, men det kan också handla om värdet av att använda en tillgång på olika sätt.