Varumärket ska försöka hantera och samordna en hel repertoar av aktiviteter som en del i ditt arbete med att bygga upp bolagets värde. Rent tekniskt består ditt varumärke av de effekter och de upplevelser som all marknadsföring och alla beteenden som ni ägnar er åt på daglig basis, skyfflar in i varumärket.

 

Om jag överför det resonemanget till visuella, materiella och emotionella uttryck som du vill förmedla, handlar det till exempel om hur varumärket hanteras i form av logotyper, symboler, texter, bilder, slagord, tester, instruktioner, förpackningar, skyltar, events, möten och ännu mycket mer. Starka varumärken har möjlighet att blanda och ge ganska fritt bland alla dessa möjligheter för att förstärka medvetenhet och uppfattningar om sina varumärken. Mindre starka och mindre kända varumärken kan vinna mycket på att avgränsa sina användningsområden en hel del eftersom det i regel är köparens samlade tankar om och känslor för varumärket som blir det avgörande beslutsunderlaget. Med färre ”aktiviteter” är det lättare att fokusera och säkra rätt värden i det egna varumärket. Gör rätt saker istället för många saker helt enkelt.

 

Att bygga upp ditt varumärke kan ske på en mängd olika sätt. Jag rekommenderar att hitta en hanterbar mix (till skillnad från att vara ”all over the place”) som passar just din verksamhet perfekt. Att bygga varumärket på ditt eget unika sätt utgår bäst från vad ni väljer att vara bäst på.

Kanske inom de här områdena:

 • På vilket sätt ditt bolag tillhandahåller produktinformation. Är det fakta rakt upp och ned, är ni rådgivande, knyter ni an till patent, design och varumärken för att signalera kvalitet och innovation, lovar ni unika effekter och hur bevisar ni i så fall dessa, kan man testa tjänster enkelt?
 • Gör ni det enkelt för potentiella kunder att förstå hur och varför en produkt/tjänst används, av vem den bäst används, var den bäst används och när?
 • Försöker ni få potentiella kunder att associera produkten/tjänsten med något specifikt, t ex en viss roll eller person, ett beteende, en plats eller en sak för att förmedla den image som ni har bestämt att varumärket ska ha?
 • I vilka sammanhang hittar man er? Har ni analyserat er unika kundresa eller köper ni exponering lite här och där när det vankas ”bra erbjudanden” från alla mediasäljare?

När du använder varumärket som en värderesurs och är noga med att kärnan i det egna varumärket är densamma i alla aktiviteter, då blir det en svårslagen kombination som kommer att växa varumärket i betraktarens ögon.

 

Kontakta mig gärna på ola.bergfeldt@bergenstrahle.test eller på 070-492 61 11 så kommer jag att lotsa dig och ditt företag rätt bland strategier, applikationsområden och värdebyggande aspekter.

Skriv ett svar eller kommentar
  Epost adress publiceras inte

  Mask Group 103@2x

  Kontakta Ola Bergfeldt

  Fler inlägg av Ervin

  Innovation bevisas ofta genom de immateriella tillgångar som skapas för att kontrollera, hantera och värdera innovationerna. Här berättar vi om den färska rapport som EPO och EUIPO publicerat och som visar att 45% av EU:s totala BNP (6.6 miljarder euro) genereras av IPR-intensiva företag.