Att leda ett (bo)lag till framgång

Hur tänker och arbetar ledare inom idrotten och näringslivet för att nå extra bra resultat? Finns det några grundläggande principer som alltid fungerar? Vi på Bergenstråhle & Partners funderar en hel del på vad bra ledarskap är och hur vi själva kan bli bättre på att motivera, utveckla och leda oss själva i vårt (bo)lag.

Fotograf: Björn Alexanderson / Björn Sportphoto Sweden

Management-litteraturens hyllkilometrar är fyllda med teorier kring framgångsfaktorer, utbildningar och globalt kända föreläsare och deras unika "modeller" för att åstadkomma bra ledarskap. Själva syftet med ett ledarskap kan definieras som att påverka en grupp eller en individ att nå ett mål. Många som forskar inom ledarskap skulle nog säga att ledarskap faktiskt handlar om ett sätt att coacha.

Men, hur tänker och arbetar ledare inom idrotten och näringslivet för att nå extra bra resultat? Finns det några grundläggande principer som alltid fungerar? Vi på Bergenstråhle & Partners funderar en hel del på vad bra ledarskap är och hur vi själva kan bli bättre på att motivera, utveckla och leda oss själva i vårt (bo)lag. Under året har vi haft förmånen att stötta Jennifer Stålhult, lagkapten i skräll-vinnaren Täby i SM i innebandy 2019.

Vi bestämde oss för fråga Jennifer direkt.

Vem är Jennifer Stålhult?

Jag är idrottsintresserad sedan barnsben och motiveras starkt av utmaningar. Utanför idrotten jobbar jag som sjuksköterska och brinner för att hjälpa och rehabilitera människor som råkat ut för hjärnskador. I den rollen och med alla olika situationer som jag och mina kollegor ställs inför är det inget problem med att hitta ett syfte med det vi gör. Inom idrotten säger min egen erfarenhet mig att tjejer alltid vill ha ett syfte med det de gör. Jag vet inte hur många tränare och ledare som fått problem att motivera till hårt arbete för ett de inte orkat eller tyckt sig behöva förklara ett syfte med till exempel en viss övning. Någon som känner igen sig, hahaha?

Hur kom det sig att du blev en ledare i ditt lag?

Kaptensrollen i Täby blev jag "tilldelad" när vi fick ny tränare. Att det blev just jag tror jag beror på mitt beteende, att jag redan betedde mig som en ledare – jag syns och hörs och gör mycket poäng. Men jag tar samtidigt stort ansvar på planen och driver på hela lagmaskinen när det behövs.

Även om mitt ledarskap har kommit ganska naturligt, har jag inte alltid känt mig bekväm med att ha ett speciellt ansvar som bara jag har. Jag har till exempel fått vänja mig med att tala inför folk. Jag har fått mycket utrymme i t ex halvtid att prata om vad som behöver göras i olika situationer. Egentligen är jag en ganska konflikträdd person med inställningen – om jag inte tror det ger mycket så undviker jag gärna att blanda mig i. Men jag har tränat upp mig...

Hur har du jobbat som lagkapten för att hjälpa hela laget uppnå ett gemensamt mål?

Även om jag har vait lagkapten i 4 år så tror jag att jag kan sammanfatta mitt sätt att agera i några få punkter:

 • Jag är alltid mig själv – det är så här jag är, take it or leave it!
 • När jag kommer ut på planen kopplas ledarrollen in automatiskt, ingen behöver trycka på en speciell "påminnelseknapp".
 • Jag satsar lika mycket framåt som bakåt, i framgång och motgång.
 • Jag har hög närvaro och är alltid aktiv i diskussioner, men jag har inte alltid rätt. Det är nyckelkriterier i bra ledarskap anser jag.
 • Jag älskar när människor jobbar mot ett gemensamt mål – när vi älskar samma sak, samma mål.

Det är lättare att leda med framgång i ett team än på individnivå

Det är svårare att "nå" en individ. På individnivå jobbar jag mycket med ständiga punktinsatser – små saker och ofta – den där löpningen var "svinbra"! Det är också viktigt att vara konstruktiv och tydlig när man vill kritisera. Det måste gå att "ta på" kritiken. När man vill komma med kritik är det bra med coachning tycker jag. Man kan ge ett konkret förslag och få direkt feedback på det förslaget. Jag vill ju att den jag kritiserar ska kunna utvecklas själv och ta bättre egna beslut – det stärker hela laget och min ledarroll blir mycket enklare.

Vad tycker du att ett företag skulle kunna lära sig av din ledarfilosofi?

Med tanke på att ett företag, precis som ett idrottslag, oftast är väldigt resultatorienterat så tycker jag inte det borde vara så stor skillnad i själva ledarskapet. Idrottsvärlden är bra på att skapa en prestationsinriktad miljö. Man tränar och spelar i tuffa miljöer, men det är oftast inga större problem med motivationen i laget. Det händer något i laget när det går dåligt. När det gick dåligt för vårt lag bestämde vi oss för att göra något åt situationen. I vårt fall slutade tränarna och vi stod utan just den "ledningen". Som lagkapten fick jag förklara vad som hänt. Jag höll motivationstal och höll i ett antal träningar som våra tränare annars gjorde. Den här händelsen har starkt bidragit till att vi blev svenska mästare – vi stärkte hela laget och tog oss igenom en svår situation tillsammans – med bra ledning.

Det här kan vara viktiga saker att jobba med kontinuerligt i ett företag:

 1. I ett lag är alla med för att man älskar hela konceptet. Det kan vara en skillnad mot en arbetsplats.
 2. Det är svårare att få stor och snabb effekt i en grupp där alla inte är med.
 3. Laget/företaget behöver hela tiden (löpande) sätta tydliga mål.

Vilka egenskaper som du använt inom idrotten tar du med dig i arbetslivet?

 • Samarbetsförmågan (hör från kollegor ofta). Styra upp dagen och ha det bekvämt.
 • Bemötande med människor (patienter/kollegor).
 • Glad och positiv attityd även när jag har en dålig dag på jobbet.

Write a Reply or Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*